Pro umělý odchov indických běžců si budeme muset pořídit takovouto líheň.
Nejlépe líheň s automatickým otáčením vajec.
Sesbíraná vejce skladujte v 8 až 10 stupních Celsia, na každé vejce napište datum kdy ho kachna snesla. Kachní vejce se začínají kazit cca po 10 dnech. Po deseti dnech nejstarší vejce rozbíjte nebo uvařte a dejte ho kachnám. Vejce vždy skladujte špičkou dolů. Jedenkrát denně se doporučuje vajíčka otočit a navlhčit.
Rozdíl mezi slepičím vajíčkem a vajíčkem od indických běžců a krůty vidíte na obrázku.
Kachničky indických běžců mají podobné vajíčko jako slepička, je bílé a černá kačenka indického běžce má skořápku nazelenalou.
Vajíčka očištěte od nečistot, nejlépe nasucho, aby se pak nečistoty v líhni neroztékaly a netvořily bakterie.
Líheň v předstihu zapněte a vložte vajíčka až bude v líhni stabilní teplota a vlhkost.
Od 1.dne až do 25. dne udržujete teplotu mezi 37,5 – 38 stupni Celsia, v poslední fázi před vylíhnutím teplotu snížíte na 37 – 37,5 stupně Celsia.
Vlhkost prvních 25 dní na 50 – 60 % a poslední dny zvýšíme na 70 – 80 %.
Vajíčka minimálně 4 x denně obracíme (pokud nemáte automatickou líheň). Proto je dobré si vajíčka před vložením do líhně označit z obou stran.
Jak vypadá prosvícené vajíčko najdete ZDE Prosvícení vajíček a posouzení
S otáčením přestanete v době, kdy se začíná ozývat první ťukání kachňat, tedy kolem 25 dne.
1. den až 9. den líheň vůbec neotvírejte, 10. den až 19. den 1 x denně můžeme vyndat vajíčka z líhně a schladit, například prosvícením a zjištěním zda jsou všechny vajíčka oplozená a dobře se vyvíjí.
Do 26. dne 2 x denně můžeme vajíčka schladit na cca 25 minut. Opět při kontrole a prosvěcení.
Líheň na obrázku je již focená 26. den líhnutí, kdy jsou vajíčka vyndaná z obraceče vajec a vložena volně na rošt.
Poté, co se podaří kachněti prorazit vnitřní blánu ve vajíčku, oddělující ho od vzduchové bubliny, se na několik hodin zklidní. V tuto chvíli je velmi důležité, aby v líhni byla dostatečná vlhkost, která změkčuje skořápku a usnadňuje kachněti práci. Po úspěšném vyklubání je kachně slabé, „mokré“ a velmi unavené.
Kachně vyndáme z líhně a umístíme jej do tzv. dolíhně, kde udržujeme teplotu kolem 30 stupňů. Já používám inkubátor.
Po několika hodinách kachně oschne a snaží se běhat. Brzy již pobíhá a začíná klovat do všeho kolem. V té době kachně ještě čerpá energii ze zbytku zásob ze žloutkového váčku, ale po 24 hodinách již umístíme do krabičky misku s vodou a trochu jídla.
První týden udržujeme teplotu na 25 – 28 stupňů, další týden 22 – 25 stupňů a následující 20 – 22 stupňů.